CSH 1

Verbouwing van een loods tot woonhuis
Zweins (Fr), NL
300m2 BVO
Studie

Opdrachtgever: Frans Grijpink

 

Midden in het Friese landschap staat een oude loods. Met behoud van de bestaande fundering en wanden willen een oldtimer verzamelaar en autosleutelaar, en zijn vrouw (die de auto’s ook een warm hart toedraagt) een huis dat tegelijkertijd de positie van de de auto’s in hun leven een plaats geeft, en dat een vertaling is van de klassieke boerderijen die in de omgeving staan. Ze vergeten daarbij dat het landschap rondom zo mooi is dat ook het alzijdige uitzicht een onderdeel van het huis moet zijn.

De a-symmetrie in de volumeopbouw van de klassieke kop-hals-romp boerderij en de rigide indeling van het woonhuis (de kop) zijn in dit project in één vorm verenigd. De structuur van het woonhuis is ontwikkeld vanuit (boeren)eenvoud: vier even grote verblijfsruimtes zijn van elkaar gescheiden door een service-zone. Door een reeks van transformaties van de service-zone wordt de structuur aangepast aan de woonwensen van de bewoners en ontstaat een a-symmetrie tussen de verblijfsruimtes. De a-symmetrie van de hoofdmassa wordt weerspiegeld in het woonhuis.

Op de verdieping wordt de structuur van de begane grond herhaald. Met één radicale verandering: waar beneden de service-zones als massa uitgevoerd worden, zijn dezelfde zones hier lichtsleuven in het dak. De lichtsleuven bieden uitzicht op alle 4 de windrichtingen.