Facet

3 woningen
Zeeburgereiland, Amsterdam, NL
3x181m2 BVO
start bouw 2018

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling BV

Download PDF-brochure

 

Facet is een huis gebouwd uit gefilterd en puur licht. Het huis wordt drie keer herhaald in een rij van 20 woningen. Deze woningen zijn door vijf verschillende bureau’s ontworpen in opdracht van BPD Ontwikkeling. Wat de woningen zo bijzonder maakt, is dat de opdrachtgever ons opgedragen heeft de woningen vanuit een vrij te kiezen tweedehands bouwmateriaal te ontwerpen.

Centraal in het huis staat een ruimte die zich uitstrekt over alle verdiepingen. Hij verbindt horizontaal en verticaal alle ruimtes en kamers met elkaar. Het is een ruimte waarin de dynamiek van de zon, het weer en de jaargetijden tot diep in de woning doordringen. Vanuit de zuid georiënteerde voorgevel valt gedurende de hele dag warm en gekleurd licht door oude glas-in-lood ramen. Dit gefilterde licht is persoonlijk. Niet alleen omdat gekleurd zonlicht een bijna fysieke kwaliteit bezit, denk aan oude monumentale trappenhuizen of kerkramen, maar ook omdat de glas-in-lood ramen door de bewoners zelf uitgezocht zijn in een grote loods vol oude bouwmaterialen.

Naast het glas-in-lood-licht valt er vanuit het dak vanuit het dak puur licht naar beneden. Dit licht valt door vijf vierkant dakramen die over het dak van de hele centrale zone verdeeld zijn via vides en trappen tot diep in de woning. De vides maken dat de centrale zone ook in verticale zin het hart van het huis is. Het licht in de centrale as is zo bijzonder dat de ruimtes die er aan grenzen hier mee bijna als vanzelfsprekend een extra verbinding krijgen. Naast de deur krijgen de ruimtes een strategisch geplaatst verdiepingshoog raam. De verbindende kwaliteit van de centrale as wordt zo nog groter, en de reikwijdte van het licht uitgebreid. Wanneer je alle verbindingen, vides, dakramen bij elkaar opgeteld ontstaat een beeld van een dynamisch, licht, open en warm hart. De voorgevel, en dat mag geen verrassing zijn, wordt gedomineerd door het glas-in-lood. Als een kleine erker steekt de centrale ruimte een klein stukje de straat in. De maten en de hoeveelheid van de glas-in-lood ramen staan niet bij voorbaat vast. Wat wel vast staat is dat de oude ramen de structuur van de nieuwe kozijnen waarin ze gevat zijn zullen bepalen. Een vrij en ontspannen samenspel tussen oude en nieuwe kozijnen zal het gevolg zijn. Wanneer je door de straat loopt zal het niet direct duidelijk zijn waarom de structuur van de kozijnen zo bijzonder is. De glas-in-lood ramen zijn namelijk aan de binnenkant van de kozijnen geplaatst. De reflectie van het glas aan de buitenzijde maskeert het glas-in-lood. Pas wanneer je recht voor het huis staat of tijdens de schemering wordt duidelijk hoe oud en nieuw een symbiose aangegaan zijn. Wanneer het helemaal donker is zal het glas-in-lood omgekeerd gaan werken en de straat voorzien van warm licht vanuit het huis.