AL

architecton 4 en 5

hout, acrylverf

Fotografie: Eva Veldhoen
Film 1: Bernard Leupen
Film detail: Henri Borduin

 

Spontaniteit en toeval leiden in AL tot ontmoetingen. Die ontmoetingen hebben een gevolg: ze veranderen de hoedanigheid van de elementen die elkaar ontmoeten en hebben een vervolg. Zo ontstaan verbindingen.
Ontmoetingen zijn kortstondig en intens, vluchtig en grappig, open en verbindend, confronterend en moeilijk, om er maar een paar te noemen. Hoe ga je hiermee om, hoe ga je verder?. Eigenlijk maakt het niet uit wat het gevolg is; wat het karakter van de ontmoeting ook is, er schuilt schoonheid in. Die schoonheid is niet altijd mooi. Want waarin ligt de schoonheid van een confronterende en moeilijke ontmoeting? Waar schuilt daar de verbinding in? Maar als ik alleen oog heb voor het mooie en verwarmende, mis ik dan na verloop van tijd niet alle verbindingen? Alles of niets. AL.
AL 1 en 2 onderzoeken die schoonheid. Ze hebben een witte buitenkant en een houten binnenkant. In AL 1 wordt deze grens op geen enkel moment hard vastgelegd. Buiten en binnen verbinden zich constant met elkaar, en stromen vloeiend in elkaar over. In AL 2 is de grens veel duidelijker zichtbaar, hoewel minder rigide dan je in eerste instantie zou denken. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de kracht van het toeval en de verwondering. Er zit een ongelofelijke schoonheid in toevallige ontmoetingen en het aangaan van verbindingen met iets wat je tot dan toe onbekend was.
AL 1 bestaat uit vier zich tot elkaar verhoudende elementen die eindeloos herhaald (kunnen) worden. In AL 2 zijn dit er twee. Er ontstaan toevallige ontmoetingen tussen de elementen die aanleiding zijn voor het laten ontstaan van schoonheid: een eindeloze variatie rood, oranje, roze en bruin. Een eenvoudige keuze, een sterk vermoeden, een verrassing, brandende nieuwsgierigheid of verbazing laten nieuwe constellaties ontstaan. Je ogen blijven dwalen en onderzoeken. Ze vinden steeds weer nieuwe verbindingen. Iedere ontmoeting is de bron voor het ontstaan van beweging, of groei zo je wilt.